Så här äter du för att må bra på sikt.

Maten – Livets bränsle
Du äter som du mår.

Jobbet, familjen och livet i sig tar energi, vågen visar kanske för mycket. Stressen ligger på. Jag slänger i mig något som går att svischa ihop på en minut, kanske två för att hinna ta tag i alla måsten. Oron dövas med en kaka eller en påse godis. Det blir bättre för en stund men sedan så kryper oron på igen. Känner du igen dig? Det är en vanlig fälla. Stress och ångest ger upphov till hunger. För många leder småätande till en viktökning, sämre energi, humöret dalar och ännu mer fett lagras.
Har du någon gång frågat dig själv varför äter jag? Varför vill jag äta just nu?

Under årens lopp har jag hjälpt mängder med kunder som har som mål att gå ner i vikt. För att må bättre, få mer kraft till att leva livet. Och allför ofta så äter många av andra osaker än att tillfredställa hunger. Maten har blivit till ett medel som man tar till när man är deprimerad, orolig, uttråkad, arg, ensam, streassad, kraftlös mm. Det handlar mindre om okunskap om vad som är nyttigt eller vad som är onyttigt. De har de flesta god koll på.Enligt min uppfattning och erfarenhet så leder försöken att få bort de negativa känslorna till en dålig cirkel av negativa känslor och fler lager med fett.

För att få bukt med känslomässigt ätande krävs både kunskap och beslutsamhet. Jag brukar lära mina kunder att känna skillnad på när ätreflexen framkallas av en känslostämning och inte av att kroppen behöver bränsle. Genom att äta kan man dämpa stressreflexerna och kroppen får en chans att lugna ner sig. Ett annat sätt är att lungna kroppen genom träning, eftersom stresshormonet kortisol förbränns vid kroppsaktivitet. Du kan alltså sänka stressnivån med mat och med att träna. Och då är givetvis det sist nämda att föredra även om det gäller att se upp. För hård träning i kombination med fel matvanor, kan ge upphov till för höga nivåer av adrenalin och kortisol, som då utsätter kroppen för stress.
Har du känsloätandet som bov så finns en effektiv metod för att hantera det. ”Fyrstegsmetoden” av doktor Herbert Benson och Eileen M. Stuart.

För mig innebär må bra, att jag kan använda mina fysiska och psykiska möjligheter fullt ut.
När allt fungerar, fantasin, intelektet,kreativiteten, alla sinnen. När jag kan utnyttja hela min psykiska såväl som fysiska kapacitet då vet jag att jag mår bra.
För att nå ”må bra” har jag satt (för mig) en behovslista. Vet jag att jag fyllt den så är mitt kvitto för att må bra lättare att nå. Jag vet att tär jag på mitt ”må brakonto” med för stora uttag, ja då mår jag där efter. Vad gäller kosten jag har ju fler behov att fylla än bara matkontot,så är detta en förusettning för mitt konto:
* Ät fem -6 mål om dagen. Redan efter ett missat mål så blir det en påverkan.
* Försök att äta var tredje timme. Blodsocker håller sig på en jämn nivå.
* Fylla tallriken vid lunch och middag med proteinkälla, kolhydrater med lågt GI, fett från näringsrika produkter, gärna ekologiskt i den mån det går.
*Drick 1,5 – 2 liter vatten/dag
*Se till att få i tillräckligt med fett. Bra fett finns i fisk, nötter, olivolja och rapsolja. Får jag i mig för lite under perioder så kompletera jag med omega 3.
*Mellanmålet ser jag som ett mål även om det bara innehåller 100 kcal.
* Väljer färger efter stoppljuset, röd, grönt och gult på görnsaker.
* Utesluter socker, halvfabrikat.

Jag märker en tydlig förändring på mitt ”måbra konto” när jag inte värderat mig själv och gett mig de rätta förutsettningarna. Orken sinar, återhämtningen tar längre tid och mitt humör blir mer ”inte så kompis”.

Valen jag gör för bästa resultat är långsamma kolhydrater, Lågt GI.GI anger hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid. Ju högre socker halt, desto mer insulin produceras. Livsmedel med ett högt GI leder till överskott av insulin och då ökar risken för lagring av fett. Så där av mina rekomendationer att välja bra val av kolhydrater, se sid. Bra att ha hemma för tips. Men fixera dig inte på GI-tabeller, se till att dina måltider är väl sammansatta och rika på näring och vitaminer. Nyttigt fett, gärna från lax och avokado. Sallad ringlar jag gärna en virgin olivolja på, så kan jag även göra på en grov smörgås och så givetvis mycket fiber.
En dag kan se ut så här:
6.30 Grovt rågbröd med olivolja och kalkon med tomat och ruccola. 1 stort glas vatten, omega 3, b-vitamin, Mivivital sport. Kaffe
9.00 Bär från sommaren , kesella, 1 msk. hackade naturella nötter, kanel. 1 glas vatten
12.00 Färsk spenat, lufttorkad skinka, rödlök, bönor,tomat, grovkolhydratskälla, balsamicovinäger, olivolja, kaffe, vatten
15.00 Havregrynsgröt med en frukt och kanel, lite mjölk.
19.00 Laxkotlett, kycklinfilé, tofu i ung med kokta grönsaker vatten.

Hur ser dina dagar ut? Vad äter du? Hur mycket eller hur lite äter du? Varför äter du? Att skriva en matdagbok är för mina kunder mer regel än undantag. Att äta rätt mängd mat är minst lika viktigt som att äta rätt sorts mat. Att föra matdagbok ger en god insikt om hur du gentligen äter och om du ger kroppen mer energi än den behöver.
Vad gäller tillskott så ska en varierad och väl sammansatt kost så för vad vi behöver. Men ibland kan man behöva ge sig en kur av lite extra hjälp. Vid hård träning under lång tid kan jag rekomendera extra tillskott för att boasta någon gång om året. Samma sak gäller om någon gått på högvarv (stressat) under lång tid, graviditet och vissa andra fall.

Min träning och hälsofilosofi bygger på att man måste tycka om sig själv som man är, vara nöjd och se livets goda bitar. Man ska hitta en rörelseform som man verkligen tycker om och har roligt med. Att komma i form ska vara lustfullt och ger en glädje och lust till mer. Det kan vara ett detektivarbete att finna sin behovlista, men sökandet ger lön för mödan.Jag hoppas att vi alla här på ViMás ska kunna ge dig de förutsettningar som just du behöver för att finna balans i livet, harmoni i vardagen och kraft till att leva livet med ett välfyllt ”Må bra konto”.

Viktoria Magnusson
Personlig tränare

2 svar

  1. Marcus skriver:

    Väldigt detalj rik och mycket trevligt innehål

Lämna en kommentar